Niet lullen maar poetsen

EigenDraads is alvast begonnen. Het niet-herdraagbare deel van het textiel dat is achtergelaten bij de start van de Rotterdamse marathon in 2019 is ontdaan van accessoires zoals ritsen en knopen door de sociale werkplaats. Het textiel is omgezet naar polyester garen in samenwerking met een recycler en een spinner. Het kledingstuk dat hier vervolgens uit gemaakt is wordt in 2020 gepresenteerd.

Juni 2020

Misschien heb je het gezien op het nieuws, de Corona crisis zorgde ervoor dat mensen hun kasten gingen opruimen en er grote hoeveelheden afgedankt textiel verschenen in Nederland. Zoals eerder omschreven op deze website wordt afgedankt textiel normaliter voor een groot deel geëxporteerd naar andere landen. Helaas kon dit tijdens de crisis niet en moesten we het hier in Nederland zelf het probleem oplossen. Dit liet nog maar weer eens zien hoe belangrijk het is om een textielrecycling mogelijkheden in eigen land te hebben. Hilde vertelde er onder andere over bij Studio Circulair. Daarnaast verscheen er een blog van Voor de Wereld van Morgen over EigenDraads.

Maart 2020

En toen kwam Corona…. Na een vliegende start met onze presentatie voor de wethouder in januari (zie vorige blog) werd helaas door het Coronavirus de Rotterdamse marathon afgelast. EigenDraads gaat door en is, samen met de gemeente Rotterdam, op zoek naar een andere mogelijkheid om het kledingstuk dat gemaakt is van het marathon-textielafval te presenteren. Wordt vervolgd!

Januari 2020

Al via verschillende ingangen en onze Citylab010 subsidie waren wij in contact met gemeente Rotterdam. Op vrijdag 24 januari kregen wij de kans om deze gemeente connectie verder uit te breiden tijdens een ontmoeting met Arno Bonte, de Rotterdamse wethouder voor duurzaamheid. Samen met BlueCity Lab en Awearness Kollektif gingen wij in gesprek over de urgentie en het potentieel van een oplossing voor afgedankt textiel. Met echte bergen kleding visualiseerden we wat er gebeurt met het Rotterdamse textielafval en vertelden we wat de alternatieve kunnen zijn als ons (EigenDraads) idee geïmplementeerd wordt.

December 2019

Omdat we allebei bezige bijtjes zijn; met parttime banen en andere freelance projecten, hadden we behoefte aan een vaste dag en plek voor onze EigenDraads werkzaamheden. We hoefden er niet lang over na te denken waar dit moest zijn en kunnen onszelf sinds januari 2020 rekenen tot de BlueCity community. Blue city is gevestigd in het oude Tropicana zwembad en huisvest verschillende start-ups die zich bezighouden met de circulaire economie. Wij voelen ons zeker thuis op deze fantastische plek!

Terug naar boven

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close