Van zooi naar mooi

In Rotterdam wordt ongeveer een kwart van het afgedankte textiel gescheiden ingezameld. Een business case om meer in te zamelen is er momenteel niet, daarvoor moet niet-herdraagbare textiel worden gevaloriseerd waarvoor vaak de juiste schaalgrootte ontbreekt.

Nederland is #6 importeur en #6 exporteur van tweedehands textiel ter wereld (zie De Correspondent of de UN Comtrade database). De haven van Rotterdam is dan ook een belangrijke doorvoerhaven voor tweedehands textiel, een handelswaar met een groeiend aanbod en een steeds krappere afzetmarkt.

Wat als Rotterdam haar eigen vraag creëert voor zowel textiel afval uit de stad als het lastig verhandelbare overschot uit de haven? Hiermee creëren we banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, besparen we op verbrandingskosten voor textiel afval, realiseren we onze circulaire ambities én geven we de Rotterdamse textiel industrie een impuls.

EigenDraads is het missende puzzelstuk tussen inzameling en recycling van niet-herdraagbare textiel in de Rotterdamse stad en haven.

Nieuws

Augustus 2019 – De pilot is van start! Rotterdams textiel is ontdaan van ritsen en knopen door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ons textiel is (bijna) op weg om te worden omgezet in polyester garen. Stay tuned voor het volledige verhaal over oorsprong en toepassing van onze pilot materialen!

April 2019 – De waarde van herwonnen textiel wordt bepaald door diens mogelijke toepassingen in nieuwe producten. Vanuit haar (technische) kennis van textiel verkent onze nieuwe teamgenoot Remi de mogelijke nieuwe bestemming van de producten van EigenDraads. Op naar de eerste pilot met Rotterdams textiel – van praat naar draad!

Februari 2019 – EigenDraads ontwerpt de toekomst van gebruikt textiel in het stedelijk gebied, beginnend in Rotterdam. Het is een eer om toe te treden tot het Europese DESIGNSCAPES programma als één van de 50 initiatieven die zullen worden ondersteund op hun reis van idee naar realisatie.

Januari 2019 – Onzettend trots om aan te mogen kondigen dat EigenDraads is geselecteerd voor het CityLab010 innovatieprogramma! Samen met andere dromers en doeners gaan we komende 3 jaar aan de slag om onze ambitie te verwezenlijken.

architecture-bridge-buildings-735790.jpg

Over ons

Vanuit het besef dat niemand uiteindelijk beter zal worden van meer spullen gemaakt van meer materialen, maakte Hilde van Duijn begin 2018 de overstap van het begin van de productieketen van textiel naar de vaak vergeten achterkant. Wat gebeurt er met afgedankt textiel? Hoe kunnen we deze kostbare materialen valoriseren en daarmee kansen creëren voor hen die ze nodig hebben? Naast haar werk als projectleider voor het Interreg project Fibersort startte ze dit initiatief om afgedankt textiel te valoriseren op eigen grond. Wat begon als een idee is inmiddels uitgegroeid tot een initiatief met de juiste ingrediënten om textiel valorisatie op schaal mogelijk te maken!

bySalt-01-Round.png

Als textielonderzoeker en –ontwerper is Remi Veldhoven voortdurend op zoek naar het winnen en herwinnen van waarde voor textiel als gebruiksproduct. Vanuit deze ambitie sloot Remi in maart 2019 aan bij EigenDraads. Daarnaast is Remi productontwikkelaar bij Wolkat en werkt zij als freelancer mee aan diverse projecten. Daarin is zij vaak bezig met de toekomst van nieuwe grondstoffen voor textielproductie, maar soms ook juist met het textiel uit ons verleden. Voor EigenDraads onderzoekt Remi de mogelijkheden om afgedankt textiel opnieuw in te zetten in nieuwe producten.

Contact

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rond EigenDraads en/of geïnteresseerd om bij te dragen en/of een prangende vraag? Laat het ons weten:

Powered by:

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close